تفاسير مهم شيعه
1- تفسير قمى:
مؤلف: على بن ابراهيم بن هاشم قمى ( متوفى 307 ه.ق ) 919 ميلادى.معرفى: تفسير قمى اثر جاودان و ماثورى از امامين همامين ابو جعفر امام محمد باقر (ع) از طريق ابن الجارود و از امام جعفر صادق (ع) از طريق على بن ابراهيم بن هاشم قمى است.
اين تفسير يكى از قديمىترين و اصيلترين تفاسير اماميه است و در تمام تفاسير شيعه از آن استفاده و بهره بردارى مىشود. و روش آن، روش نقلى است و با جمعآورى احاديث تفسيرى آن دو امام بزرگوار تنظيم شده است. برخى از روايات اين تفسير ضعيف و مخدوش است.
عنوان معروف: تفسير على بن ابراهيم القمى
مذهب مؤلف: شيعه اثنى عشريه
زبان: عربى
تعداد جلد: 2 جلد
2- تفسير تبيان
عنوان المعروف: تفسير التبيان الجامع العلوم القرآن
مؤلف: ابو جعفر محمد بن الحسن بن على الطوسى، معروف به شيخ طوسى
ولادت: سال 385 هجرى قمرى - 965 ميلادى، وفات: 460 هجرى قمرى - 1067 ميلادى
زبان: عربى
تعداد مجلدات: 10 جلد
معرفى تفسير: تفسير تبيان نخستين تفسير جامع شيعى است كه شامل تمام مباحث و علوم قرآنى است. اين تفسير يكى از اصيلترين و جامعترين تفاسير به شمار مىآيد، كه منبع و ماخذ اصلى بسيارى از تفاسير شيعه به شمار مىرود. تفسير تبيان، جامع و دربر گيرنده تمام فنون و علوم مربوط به قرآن تا عصر نگارش مىباشد. در اين تفسير، قرائت، اعراب گذارى، بيان محكم و متشابه و پاسخ به شبهات ملحدين داده شده است. تفسير تبيان كه بيشتر جنبه كلامى و ادبى دارد براى مطرح ساختن عقايد شيعه اماميه و مردود شمردن نسبتهاى نارواى مخالفان نگاشته شده است.
3- مجمع البيان
عنوان معروف: مجمع البيان فى تفسير القرآن
مؤلف: ابو على الفضل بن الحسن الطبرسى
ولادت: 468 ه. ق - 1076 ميلادى، وفات: 548 ه. ق - 1154 ميلادى
مذهب مؤلف: شيعى اثنى عشرى
زبان تفسير: عربى
تاريخ تاليف: 536 ه.
تعداد جلد: 100 جزء در 5 مجلد
معرفى تفسير: مجمع البيان به اتفاق آراء شيعه و اهل تسنن، در جامعيت، اتقان، استحكام مطالب، بى نظير بودن ترتيب و تنظيم آنها و در روش تفسير و تبيين مفاهيم آيات شريفه، منزلتخاص و جايگاه ويژهاى دارد. شيخ محمد شلتوت رئيس اسبق دانشگاه الازهر مىگويد: مجمع البيان در بين كتابهاى تفسيرى قرآن بىهمتاست. (طبقات مفسران شيعه/ج 2). مجمع البيان شامل مباحثى چون قرائت، اعراب، لغات، بيان مشكلات، ذكر موارد معانى و بيان، شان نزول آيات، روايات وارده و شرح و تبيين قصص و حكايات است. اين تفسير تا حد زيادى متاثر از تفسير التبيان شيخ طوسى است. (دانشنامه قرآن/ج 1، ص 750)
4- الميزان
عنوان معروف: الميزان فى تفسير القرآن
مؤلف: علامه محمد حسين طباطبائى
ولادت: 1321 ه.ق - 1903 ميلادى، وفات: 1402 ه.ق. 1981 ميلادى.
مذهب مؤلف: شيعى اثنى عشريه
زبان تفسير: عربى (به زبان فارسى نيز ترجمه شده است).
تاريخ تاليف: 1375 ه.ق.
تعداد جلدها: 20 جلد
معرفى تفسير: الميزان يكى از بزرگترين آثار علمى علامه طباطبائى، به حق در نوع خود كم نظير و يكى از مهمترين تفاسير قرون اخير در بين مسلمين است و پس از تفسير تبيان شيخ طوسى و مجمع البيان طبرسى بزرگترين و جامعترين تفسير شيعى از نظر قوت علمى و مطلوبيت روش تفسيرى است. ويژگى مهم اين تفسير بهكارگيرى روش تفسيرى قرآن به قرآن است. يكى از ابعاد چشمگير الميزان پرداختن به مسائل روز چون حكومت، آزادى، عدالت اجتماعى و ... است كه در هر بحث پس از بيان نظر اسلام و خصوصا شيعه به بررسى و پاسخ شبهات و اشكالات مخالفان مىپردازد. جنبه مهم ديگر اين تفسير عنايتبه بحثهاى علمى، فلسفى و كلامى است.
5- نور الثقلين
عنوان معروف: تفسير نور الثقلين
مؤلف: شيخ عبد على بن جمعة العروسى حويزى
وفات: 1112 ه.ق - 1700 ميلادى.
مذهب مؤلف: شيعه اثنى عشرى.
زبان تفسير: عربى
تعداد جلد: 5 جلد.
معرفى تفسير: تفسير نور الثقلين تفسيرى است روائى كه در بر گيرنده بخشى از آيات قرآن است كه درباره آن رواياتى از پيامبر اكرم و اهل بيت عصمت و طهارت وارد شده است. هدف مفسر، فقط گردآورى اخبار مربوط به آيات است نه تاييد آنچه نقل كرده، زيرا مؤلف به اين نكته تصريح مىكند كه هدف از گردآورى فراهم آوردن فرصت تحقيق بيشتر در روايات تفسير است از اين رو حتى رواياتى را كه با اجماع شيعه مخالف بوده است نيز ذكر كرده است.
به دليل آشنائى حويزى با مشكلات اخبار تفسيرى، محققان كار وى را در مقايسه با ديگر گردآورندگان احاديث تفسيرى، دقيقتر و با حسن سليقه بيشتر ارزيابى كردهاند.
6- تفسير نمونه
عنوان معروف: تفسير نمونه
مؤلف: آيت الله ناصر مكارم شيرازى و جمعى از دانشمندان
ولادت: 1347 ه.ق - 1926 ميلادى
مذهب مؤلف: شيعه اثنى عشرى
زبان تفسير: فارسى (به زبانهاى انگليسى، عربى و اردو نيز ترجمه شده است)
تعداد جلدها: 27 جلد
معرفى تفسير: تفسير نمونه از متداولترين تفاسير فارسى عصر ماست كه به زبان ساده و گويا و قابل استفاده براى عموم به نگارش در آمده و مورد استقبال اقشار مختلف قرار گرفته است. اين تفسير شامل همه آيات قرآن كريم بوده و مهمترين ويژگى آن عصرى و اجتماعى بودن است. زيرا مناسب با نيازها و پرسشهاى عصر پيام قرآن را با زبان روز تبيين كرده و از مباحث فنى و كلاسيك ادبى پرهيز نموده است. جلوه ديگر اين تفسير در گرايش به جنبههاى هدايتى و تربيتى است كه مؤلفان آن را تعقيب مىكنند. شيوه ارائه مطالب در اين تفسير چنين است كه در آغاز، پس از بيان نكات كلى و عام در هر سوره، به فضاى حاكم بر سوره، سبك و سياق و موضوعات مهم مطرح شده در سوره اشاره مىشود، آنگاه به مضمون آيه پرداخته و با روشى تحليلى مسائل زندگى و هدايت انسان تشريح مىشود.
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: تفاسیر شیعه و سنی ، ،